Vi har nog alla stött på någon på arbetsplatsen som inte vill eller kan samarbeta med andra. Men var går gränsen mellan att en medarbetare bara har en dålig dag – och att personens samarbetsproblem kan vara sakliga skäl för uppsägning?

Medarbetare som håller sams och trivs ihop är en förutsättning för att en verksamhet ska fungera på ett bra sätt. Men så är inte alltid fallet när människor interagerar med varandra. Konflikter uppstår då och då på de allra flesta arbetsplatser. De bottnar nästan alltid i samarbetssvårigheter, i någon utsträckning. Ofta handlar det om att en medarbetare inte gör sitt jobb tillräckligt bra och orsaken kan vara allt från reducerad arbetskapacitet till ren och skär ovilja. Det kan påverka verksamheten negativt och i värsta fall vara sakliga skäl för uppsägning. 

 

Som chef ansvarar man för att aktivt jobba för att identifiera och hantera eventuella meningsskiljaktigheter. Det kan dock vara svårt att bedöma hur allvarlig situationen är, och individuella aspekter kan påverka kontexten. Om medarbetarens förmåga att samarbeta exempelvis påverkas av en funktionsnedsättning träder diskrimineringslagen i kraft. Finns däremot ingen funktionsnedsättning med i bilden kan bristen på samarbetsförmåga klassas som misskötsel, vilket skulle kunna innebära sakliga skäl för uppsägning. 

 

4 tips för att hantera samarbetssvårigheter på arbetsplatsen

  • Agera tidigt
    Samarbetssvårigheter kan leda till en konflikt, över tid. Det är därför viktigt att du som chef vågar ta tag i situationen direkt genom att prata med de inblandade medarbetarna.
  • Ta in hjälp
    I vissa fall kan situationen vara så pass komplicerad att extern expertis behövs, som exempelvis en psykolog, beteendevetare eller medlare.
  • Dokumentera
    Det är viktigt att säkerställa att alla åtgärder som ni gör för att lösa en konflikt dokumenteras. Om ni som arbetsgivare behöver säga upp personen krävs dokumentation av de steg ni tagit. Har ni missat att dokumentera det som gjorts behöver ni göra om åtgärderna.
  • Var inte ensam
    Det behövs ofta fler ögon och öron när en konflikt på arbetsplatsen ska hanteras. Ta hjälp och stöd av varandra i ledningsgruppen.

Avsnitt 15: Kan svårigheter att samarbeta vara sakliga skäl för uppsägning?

I avsnitt 15 av vår podcast ”Sweden HR group” utforskar Nanette, Karolina och Göran denna fråga ingående, och analyserar om svårigheter att samarbeta kan vara sakliga skäl för uppsägning.

Behöver du arbetsrättsligt stöd?

Står du inför arbetsrättsliga frågor gällande samarbetssvårigheter? Eller letar du efter en partner som kan komplettera och stärka ditt nuvarande HR-team? Vårt mål är att skräddarsy lösningar som matchar exakt det du behöver. Lämna dina uppgifter – eller slå oss en signal på +46 73 519 59 01. Vi är redo att erbjuda vår hjälp och expertis! 

    Om Sweden HR group

    Sweden HR group är en konsultbyrå specialiserad på HR/People & Culture. Resultatet av vår leverans är alltid en förflyttning där affären står i ständig fokus. Genom projekt och löpande leverans, utvecklar vi och stärker allt från ledare och medarbetare, till processer, strukturer och kompetenser.

    Vi skräddarsyr upplägg efter ert unika behov och har flexibiliteten att snabbt kunna skala upp eller ner i tid när behoven ändras.

    Vi arbetar i team vilket ger våra kunder funktionen av en hel HR-avdelning – oavsett uppdragets storlek.

    Vår omfattande expertis och erfarenhet säkerställer att vi alltid fokuserar på affärsnyttan av de tjänster vi levererar. Som kund hos oss får du en stärkt organisation.