Under de senaste åren har svensk arbetsrätt genomgått stora förändringar, inte minst med införandet av den så kallade 24-månadersregeln. Denna nya regel är en del av den uppdaterade lagen om anställningsskydd (LAS) och påverkar hur företag får använda bemanningsanställda. I denna artikel ger vi en överblick över regeln, dess syfte, samt hur företag kan förbereda sig för att möta de nya kraven.
Bakgrund och syfte
Vad är 24-månadersregeln?
24-månadersregeln innebär att om en bemanningsanställd har varit uthyrd till samma kundföretag i sammanlagt mer än 24 månader under en period av 36 månader, måste kundföretaget erbjuda en fast anställning. Alternativt kan kundföretaget välja att betala en ersättning motsvarande två månadslöner till den bemanningsanställda. För de företag som har kollektivavtal med LO-förbund som antagit huvudavtalet är ersättningen tre månadslöner.
Lagen trädde i kraft den 1 oktober 2022, och den första möjliga tidpunkten då regeln kan bli aktuell för enskilda anställda är den 1 oktober 2024.
När är uthyrningslagen tillämplig?
Företag som är bemanningsföretag eller använder sig av bemanningsföretag måste vara medvetna om 24-månadersregeln och planera därefter. Det är viktigt för företag att förstå när uthyrningslagen gäller.
”Uthyrningslagen kan vara tillämplig om det är fråga om arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till ett kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning”
Detta innebär att företag som anställer personal i syfte att hyra ut dem till kundföretag omfattas av uthyrningslagen, liksom arbetstagare som är anställda för att hyras ut till kundföretag och arbeta under deras kontroll och ledning.
Det finns dock flera faktorer att ta hänsyn till, såsom anställningens syfte, vem som leder arbetet, om det rör sig om ett specifikt projekt, om det är en outsourcad funktion samt vem som tillhandahåller arbetsutrustning. Det är viktigt att varje företag gör en grundlig bedömning av sin egen situation och de företag de samarbetar med för att avgöra om uthyrningslagen är tillämplig.
Hur kan företag anpassa sig till de nya reglerna?
Vi rekommenderar att företag vidtar följande åtgärder, bland annat, för att anpassa sig till 24-månadersregeln:
- Granska nuvarande användning av bemanningspersonal:
- Till att börja med, bör ni kartlägga hur bemanningspersonal används idag i er verksamhet. Räknas ni själva som ett bemanningsföretag, eller har ni bemanningspersonal på plats?
- Om ni själva omfattas av lagen, är nästa steg att identifiera vilka anställda som har varit uthyrda, till vilka driftsenheter och hur länge. Genom att använda interna register och rapporteringssystem kan ni säkerställa att all inhyrning är spårbar. Det är också viktigt att notera att lagen börjar gälla för enskilda anställda från den 1 oktober 2024.
- I de fall där ni har konsulter på plats, måste ni dessutom avgöra om de omfattas av uthyrningslagen. Om det visar sig att de gör det, är det avgörande att ni noggrant följer deras anställningstid (oavsett omfattning). På så sätt kan ni säkerställa att ni uppfyller lagens krav på att erbjuda antingen en tillsvidareanställning eller en ersättning motsvarande två månadslöner.
- Uppdatera anställnings- och kundavtal:
- För att undvika missförstånd och säkerställa att alla parter förstår sina skyldigheter under den nya lagen, rekommenderar vi att företag uppdaterar sina avtal. Detta innebär bland annat att tydligt ange om företaget är ett bemanningsföretag eller inte, samt att klargöra ansvarsområden och arbetsledning i avtalen.
- Kommunicera med bemanningsföretag:
- Vidare är det avgörande att ha en öppen dialog med bemanningsföretag om de nya reglerna och deras konsekvenser för båda parter. Genom att upprätthålla denna kommunikation kan ni bidra till att förebygga problem och missförstånd.
- Förbered alternativ för anställningserbjudande eller ersättning:
- Slutligen bör kundföretag vara redo att erbjuda en tillsvidareanställning eller betala ersättning när 24-månadersgränsen närmar sig. Detta kräver en genomtänkt plan för hur erbjudanden ska formuleras och vilka budgetkonsekvenser de kan innebära. Kom ihåg att erbjudandet ska gå till den enskilda individen och inte till bemanningsföretaget.
För att effektivt hantera de nya reglerna måste företag se över sina anställnings- och kundavtal, utveckla en långsiktig strategi för bemanningspersonal och säkerställa att de följer alla bestämmelser. Genom att vara proaktiva och förberedda kan företag navigera de nya kraven och undvika framtida problem.
Läs mer från Sweden HR group
Behöver du HR-stöd?
Vi som jobbar på Sweden HR group har lång erfarenhet av både operativa och strategiska HR-insatser. Lämna dina kontaktuppgifter nedan, så återkommer vi till dig inom 24 timmar.
Om Sweden HR group
Sweden HR group är en konsultbyrå specialiserad på HR/People & Culture. Resultatet av vår leverans är alltid en förflyttning där affären står i ständig fokus. Genom projekt och löpande leverans, utvecklar vi och stärker allt från ledare och medarbetare, till processer, strukturer och kompetenser.
Vi skräddarsyr vårt tillvägagångssätt efter dina unika behov och affärsfas och har flexibiliteten att snabbt skala upp eller ner när det behövs.
Vi arbetar i team, vilket ger våra kunder fördelarna med att ha en hel HR/People & Culture-avdelning till sitt förfogande – oavsett uppdragets storlek. Vår omfattande expertis och erfarenhet säkerställer att vi alltid fokuserar på affärsnyttan av de tjänster vi levererar.
Som kund hos oss får du en stärkt organisation.