Jag möter många företag som stolt deklarerar att de har ”högt i tak”. Även jag själv arbetar på en arbetsplats där vi, som så många andra, säger att vi har högt i tak. Men någonstans tar taket slut, och det är viktigt att vi vet när och var. 

hemsida-3

På Sweden HR group började vi fundera på detta för drygt ett år sedan.Redan tidigt i processen insåg vi att uttrycket ”högt i tak” kan vara svårt att förstå, särskilt för nya medarbetare som ännu inte hunnit anpassa sig till företagskulturen. Psykologisk trygghet handlar inte om att uttrycka sina åsikter fritt, utan det handlar om att känna sig säker på att man inte kommer bli förminskad, ignorerad eller bestraffad för att man delar med sig av sina tankar, idéer eller åsikter. Genom att konkretisera vad som faktiskt är okej så visar vi vart taket finns och då kan man också komma över tröskeln för att våga mer.

 

Eftersom vi ville skapa verklig psykologisk trygghet, behövde vi tydliggöra vad som faktiskt är okej hos oss. Som ett resultat av detta tog vi fram vår ”Okej-lista”, inspirerad av Linus Jonkman.

Hur vi gjorde vår Okej-lista:

  • Vi startade med workshops i mindre grupper där vi diskuterade vilka beteenden vi ansåg vara acceptabla på arbetsplatsen.
  • Vi använde formuleringen: ”På Sweden HR group är vi överens om att det är okej att…” och fyllde på med egna exempel.
  • Diskussionerna ledde inte bara till en lista utan hjälpte oss också att lära känna varandra bättre och förstå vad vi värderar i vårt dagliga arbete.
  • När alla grupper hade färdigställt sina listor samlades vi för att diskutera likheter och skillnader samt lyfta fram de viktigaste punkterna.
  • Projektgruppen sammanfattade och samordnade de punkter som överlappade och såg till att språket var enhetligt och tydligt.
  • Den slutliga listan presenterades för hela teamet för godkännande.

Slutligen blev resultatet en lista som inte bara återspeglar våra gemensamma värderingar, utan också är en levande del av vår kultur. Listan togs fram i vår grafiska profil och är nu en central del av vår onboardingprocess för nya medarbetare. Dessutom finns den även lättillgänglig på vårt intranät som en påminnelse om vad vi tycker är okej. 

Exempel på vad som finns med på vår Okej-lista är bland annat: "Okej att be om hjälp", "Okej att vara nervös", "Okej att visa sina styrkor och drivers", samt "Okej att ta emot beröm".

Genom att tydliggöra våra förväntningar och gränser skapar vi en arbetsmiljö där alla vet vad som gäller. Det handlar inte om att begränsa öppenheten, utan om att skapa en trygg plattform där alla känner sig säkra att bidra. Psykologisk trygghet byggs inte av obegränsad frihet, utan av tydliga, gemensamma riktlinjer som stödjer en positiv och respektfull kultur.

 

Så nästa gång du hör någon säga att det är högt i tak på deras arbetsplats, fundera på: Vet alla var taket slutar? Först då kan vi verkligen skapa en miljö där psykologisk trygghet blomstrar.

Publicerad: 2025-02-11

Vill du lära dig mer om hur man kan skapa en trygg arbetsmiljö?

Behöver du HR-stöd?

Vi som jobbar på Sweden HR group har lång erfarenhet av både operativa och strategiska HR-insatser. Lämna dina kontaktuppgifter nedan, så återkommer vi till dig inom 24 timmar.

    Om Sweden HR group

    Sweden HR group är ett konsultbolag specialiserad på HR & People Management. Resultatet av vår leverans är alltid en förflyttning där affären står i ständig fokus. Genom projekt och löpande leverans, utvecklar vi och stärker allt från ledare och medarbetare, till processer, strukturer och kompetenser.

    Vi skräddarsyr vårt tillvägagångssätt efter dina unika behov och affärsfas och har flexibiliteten att snabbt skala upp eller ner när det behövs.

    Vi arbetar i team, vilket ger våra kunder fördelarna med att ha en hel HR-avdelning till sitt förfogande – oavsett uppdragets storlek. Vår omfattande expertis och erfarenhet säkerställer att vi alltid fokuserar på affärsnyttan av de tjänster vi levererar.

    Som kund hos oss får du en stärkt organisation.