När klimataktivisten Greta Thunberg höll tal under klimatmötet i Madrid i onsdags förra veckan påpekade hon att det finns en bristande insikt från världens ledare om klimatförändringarnas konsekvenser, men samtidigt att det finns hopp då folket börjar bli allt mer medvetna. Vi ser att fler av våra kunder nu påbörjat omställningen. Hur är det på ditt företag?

sweden hr group miljopaverkan foretag

Den 2–13 december träffades världens ledare i Madrid för klimatmötet COP25. Mötets syfte var att diskutera och besluta om uppföljningen av klimatavtalet från Paris. I förra veckans möte om brådskan med att minska utsläppen av växthusgaser var det dags för Greta att hålla tal. Hon påpekade då att världens rika länder måste ta sitt ansvar samt hjälpa de fattigare länderna att uppnå sina mål. Hon framhöll även att bristen på insikt om klimatförändringarna är lika stor överallt, jorden runt, samt att det inte går att lita på världsledarna – men på folket:

Det finns hopp och jag har sett det. Men det kommer inte från världsledarna eller företagen, det kommer från folket. Folket som nu börjar vakna upp och bli medvetna om klimatförändringarna, säger Greta.

Nu är det dags att företagen och organisationerna också vaknar till liv! Det är hög tid att göra något på riktigt. Och utan att använda smart PR, såsom Greta påpekar. Hållbara strukturer ska inte enbart vara ett sätt att attrahera de bästa medarbetarna, utan de måste implementeras i företagen och i organisationen för att skapa verklig förändring.

Det krävs en intern beteendeförändring hos företagen och i organisationerna

Hos många företag och organisationer finns det fortfarande ett beteende som skiljer sig från människors privata agerande. Man har exempelvis mindre skam över att flyga i jobbet än att flyga privat och man frånskjuter sig ansvar för klimat och miljö. Greta säger också: Jag har haft förmånen att resa jorden runt. Enligt min erfarenhet uppför sig ledarna inte som om det vore ett nödläge, för då agerar man.

Hur gör man då för att ställa om beteenden?

I en nödsituation förändrar du ditt beteende, då kan du inte blunda för problemet framför dig, säger Greta.

Men vi är i en nödsituation idag och vi kan inte längre blunda. Börja med att gräva där du står, på gräsrotsnivå – den förändringen Greta pratar om som folkets rörelse. Vad kan vi som företag och organisation göra och hur förändrar vi det här beteendet? Det finns konkreta metoder att tillgå för att få den snabba effekt vi behöver.

Tänk om, ställ om!

  • Begränsa utsläppen. Ja det har man hört förut, men behöver ni verkligen ha tjänstebilsavtal med bilar som drivs av fossila bränslen? Kanske är det dags att enbart använda el?
  • Skapa hållbara transportvägar. Kan ni införa en kultur där man tar cykeln, går eller tar tåget till möten? Det är bra för både miljön och hälsan!
  • Begränsa flygresor. Kan ni dra ner på flygresorna till dess att mer hållbara flygalternativ finns? Behöver ni verkligen ses om ni sitter på olika orter eller i olika länder? Att införa digitala konferenssystem och arbeta upp en kultur som inte kräver att vara på plats, är något vi ser allt mer.
  • Ställ krav på din fastighetsförvaltare. Har de tänkt till ordentligt vad det gäller energi, värme, avfall och återvinning?
  • Begränsa pappershanteringen. På bara några år har vi kommit en bra bit på vägen tack vare automatiska inställningar och digital kommunikation, som minskar svinn på exempelvis utskrifter, lönespecifikationer, avtal och personalhandböcker. Kan man ta det längre? Kanske betala för sina utskrifter om de överstiger ett visst antal?
  • Begränsa plast och engångsförpackningar. Vad kan ni göra för att begränsa användandet av plast och engångsförpackningar hos er?
  • Se över era andra inköp. Behöver ni verkligen köpa prylar som julklapp till personalen? Kan ni tänka på ett annat sätt? Tänker ni på vilken mat som köps in till julfesten?

Vill du veta mer om hur ditt företag kan arbeta mer hållbart?
Kontakta oss!

Små insatser kan göra stor skillnad!

Nu blir det snart ett nytt decennium. Kanske även ditt företag och organisation nu ska passa på att införa hållbara miljömål, som verkligen gör skillnad? Vi lever ju i en global tid, där det även finns många fördelar med att vi själva såväl som varor rör oss snabbt över gränserna – vilket exempelvis gynnar arbetstillfällen och världsekonomin. Det går inte att stänga ner möjligheterna det här medför, men vi behöver alla hitta nya sätt att ställa om och möta den framtid vi och kommande generationer faktiskt står inför.

 

Publicerad: 2019-12-16

Hitta inspiration i vår blogg