Maria Branestam har en gedigen erfarenhet från tunga HR-positioner i storbolag. Senast Nordea och Telge och idag som HR-Direktör på Martin & Servera sedan åtta år tillbaka. Hon är van att driva stora förändringar med goda resultat, som att professionalisera HR-arbetet där hon befinner sig. Hur har detta år varit – i en bransch som fått strama restriktioner av Regeringen? Vi fick förmånen att reflektera tillsammans om året som gått och vilka främsta insikter och lärdomar som Maria tagit hittills. Varsågoda – här kommer de!

“Att jobba i motvind är jobbigt. Vi har varit mycket utsatta dels av pandemin och dels av alla restriktioner som följd av den. Det är svårt att planera när man inte har makten att påverka.  Trots denna tuffa tid så är det häftigt att se det engagemang som medarbetarna har visat. Det beror nog främst på lojaliteten med bolaget och vad de känner för vår affär.”

Nytt sätt att planera arbetet som vi tar med oss

“De största lärdomarna jag tar med mig är att det går att ta avgörande stora affärsmässiga beslut på mycket kort tid när man har kniven mot strupen och tvingas till det.

Även prioriteringsförmågan har ökat. Vi hade en gedigen roadmap – men den var bara att lägga åt sidan. Nu är det endast fokus på att jobba med det man måste jobba med. Vi drar lärdom av det och kommer att jobba med kortare planer framöver, på kvartalsbasis och inte årsbasis. Korta planer och nya planer eftersom jag ser hur effektfullt det varit.”

Hemarbetet passar definitivt inte för alla

“Jag tycker ledarskapet är utmanande eftersom jag inte ser mina medarbetare – man ser inte hur någon mår. De digitala mötena blir så uppgiftsfokuserade, vi pratar bara jobb. Mindre av small talk – det har varit svårt. Innovationskraft och gemensam problemlösning har också varit lägre. Man tappar en dimension utöver det sociala.

Vi tog tidigt fram en intervjuguide och checklista till alla chefer, med frågor som de ställt till sina medarbetare med fokus på ergonomi och psykiskt välbefinnande – den har varit framgångsrik och ett bra komplement till pulsmätningar.

Inom organisationen har vi även jobbat mycket för att uppmuntra till den sociala dialogen eftersom den tappas på distans. Vi har haft roliga inslag med externa personer som gett digitala föreläsningar, som exempelvis Petter Alexis Askergren (rapparen), just för att få oss att tänka på något annat än pandemin.

Och insikten är den att det går bra att jobba hemifrån för vissa och för andra inte lika bra. Vi har försökt hjälpa till att skapa en bra hemmamiljö – men alla har inte plats för ett nytt skrivbord osv.”

Vårt framtida kontor – det ska vara något extra

“Nu ser vi fram emot att få träffas. Jag funderar en hel del på att vi så småningom ska flytta till nytt kontor. Det nya kontoret måste vara så pass inbjudande att alla längtar dit – det ska vara något extra. Jag ser framför mig många olika ytor som är anpassade till olika typer av dialoger och där vi ska njuta av vår mat, dricka en kaffe och mötas – på riktigt.”

Vad tycker Maria Branestam om samarbetet med oss på Sweden HR Group?

“Vi har jobbat tillsammans i över sju år. Jag får hjälp med strategi, förändringsledning har någon att kontinuerligt ringa till. Sweden HR group har också jobbat med mitt team (av HR-chefer och specialister) med workshops för affärsplanering och utbildningar. Det är lättillgängligt, personligt och snabbt. Sweden HR group har en senior och bred erfarenhet av HR från linjen – inte enbart konsulterfarenhet. Det märks och ni fattar utmaningar på riktigt. Jag känner mig omhändertagen och trygg att jobba tillsammans.”

Läs mer om hur vi jobbade tillsammans för att professionalisera HR-funktionen här.

Vill du outsourca din HR-funktion, anlita en interim HR eller behöver du stöd i ett projekt? Vi skräddarsyr alltid en lösning efter behov. 

Läs mer om hur vi jobbar här eller ring oss på 08 – 400 261 88 så bokar vi upp ett möte att lyssna in era behov.

Våra konsulter har mångårig erfarenhet av att jobbat i HR- och chefsbefattningar (både strategiskt och operativt) vilket gör att vi snabbt tar oss in i verksamheten och levererar från dag ett. Vår breda kompetens och långa erfarenhet säkrar att vi alltid har fokus på affärsnyttan av det vi levererar.