Alla bolag har förhandlingsskyldighet enligt medbestämmandelagen (MBL) men den ser olika ut beroende på om bolaget har Kollektivavtal eller inte. Det kan däremot vara svårt för organisationer utan kollektivavtal att veta till exempel med vilka de ska förhandla med och när informationsplikten gäller.

 

I veckans poddavsnitt går vi igenom förhandlingsskyldighet enligt MBL §11 och §13, informationsplikt och hur man ska förhandla enligt MBL, med fokus på bolag utan Kollektivavtal. Vi pratar också om Klarna och Unionens pågående fackliga strid, och om Klarna gjort fel rent arbetsrättsligt eller bara brustit i den interna och externa kommunikationen.

 

Att gå in i fackliga förhandlingar kräver att du är påläst samt kan visa respekt för varandras roller. En framgångsrik väg vid neddragningar, som både Nanette, Karolina och Göran pekar på, är att samverka med facket, vilket kanske är enklast i bolag med kollektivavtal – men går såklart även att uppnå i bolag utan kollektivavtal. Man måste förstå att det inte är två motpoler som är i strid med varandra, utan visa respekt för varandras roller.

swedenhrgroup_podd10

Behöver du arbetsrättsligt stöd eller kompletterande kompetens och/eller resurser till ditt befintliga HR-team? Varmt välkommen till oss, vi anpassar alltid en lösning efter behov. 

Läs mer om hur vi jobbar här eller ring oss på 08 – 400 261 88 så bokar vi upp ett möte att lyssna in era behov.

Om Sweden HR group

Sweden HR group är ett konsultföretag som erbjuder den mest flexibla och moderna lösningen på alla era organisations och HR-relaterade områden, från strategi till praktiskt genomförande.

Vi skräddarsyr upplägg efter ert unika behov och har flexibiliteten att snabbt kunna skala upp eller ner i tid när behoven ändras.

Vi arbetar i team vilket ger våra kunder funktionen av en hel HR-avdelning – oavsett uppdragets storlek.

Vår breda kompetens och långa erfarenhet (från linjen och som konsulter) säkrar att vi alltid har fokus på affärsnyttan av det vi levererar. Hos oss får våra kunder helt enkelt den mest flexibla och moderna HR-lösningen. Vi kallar det framtidens HR.