Sverige och hela världen möter nu en av de största kriser vi någonsin mött och ingen vet vad tiden efter covid-19 kommer lämna efter sig. Toalettpapper och konserver samlas på rad i hyllorna och hela världen uppmanas hålla sig minst en meter från andra – om de ens är tillåtna att gå ut. Många förlorar sina jobb, företag går i konkurs, börsen faller, fältsjukhus byggs, sjukskrivningarna ökar drastiskt – även inom vården där man ska rusta sig för en våg av sjukdomsfall. Alla håller andan.
Och där, mitt i stormens öga infinner sig ett lugn på gatorna. På balkongerna sjungs det och applåderas för sjukvården. Tempot har sänkts och allt mer omtanke skymtas både i sociala medier och i bostadsföreningar, där grannar erbjuder varandra sin hjälp. Visst har den inledande paniken bjudit på ganska mycket egoism såsom bunkrande av toalettpapper och alvedon. Men ser vi inte också något annat som börjar växa inom oss?
På hemmakontoret ställer den nya situationen högre krav på teknik, på ledarskap och teamwork, på tillit och på samarbete. Familjer tvingas bråka om hemmets bästa arbetsyta, småbarn och djur stör viktiga möten. Team samlas online med kaffekoppar i händerna på dagens fika – och grannskapet möts på soliga lunchpromenader.
Vad kan vi ana bakom krisens epicentrum?
”Inget ont som också för lite gott med sig” kan man höra folk säga. Och ja, visst kommer vi hitta nya vägar, även om det är svårt att veta hur marknaden kommer se ut efter detta. Troligtvis finns det en del gott som kan komma efter stormen:
- Ökad krisberedskap inom organisationer. Hade man inte sådant på plats innan, så kommer man behöva förbättra rutinerna framåt.
- Ett starkt ledarskap – en insikt om värdet av ett gott ledarskap. Ledarskapet ställs på prov under dessa tider med att hålla ihop team, skapa tydlighet, sprida information och upprätthålla engagemang, allt på distans.
- Teamwork och gemenskap – aldrig tidigare har högre krav behövt ställas på samarbete och lösningsorienterat mindset.
- Digital kunskap – kunde man inte det tidigare, är man efter detta troligtvis expert på onlinemöten samt på hur man delar dokument och kunskap online. Pappershanteringen kanske äntligen minskas – även hos banken och myndigheter.
- Onlineutbildningar – även fysiska utbildningar kommer behöva ha en onlinefunktion, likaså ställs högre krav på utbildaren att skapa engagemang och förståelse trots distans.
- Vett & etikett – Kunde du inte nysa/hosta i armbågen samt ha god handhygien förut, så kan du det nu.
- Återhämtning – Om det är något man kan ta med sig efter denna period kommer det förhoppningsvis vara att vi var illa tvungna att dra ner på tempot och hämta andan. Tristess för vissa och absolut nödvändigt för andra.
- Positiv klimatpåverkan – Ja, vill man så kan en fundera över om det inte kan finnas ett djupare syfte med denna kris. Trots rapporter om eskalerande uppvärmning hoppade stora nationer av klimatavtalet. Kanske detta illa tvunget blev vår räddning?
Vi fortsätter att kämpa – och vi gör det bäst tillsammans. Precis som stadsminister Stefan Löfven sa till sitt tal till nationen i söndags.
”Jag är säker på att alla i Sverige kommer att ta just sitt ansvar. Göra ditt yttersta för att säkra andras hälsa. Att hjälpa varandra och därför kunna se tillbaka på den här krisen och vara stolt över just din roll, dina insatser. För dina medmänniskor, för vårt samhälle och för Sverige.”
Håll Sverige igång
Vi på Sweden HR group har nu gått ut med det vi kan hjälpa till med – vår expertis inom HR och organisation. Vi erbjuder just nu företag som är extra drabbade med några timmars stöd och hjälp, för att alla ska kunna ta sig förbi krisen på ett så bra sätt som möjligt.
Vi har även, tillsammans med Hello Studio, startat initiativet Håll Sverige igång, där vi samlar företag som vill hjälpa andra – på en och samma plats.
Är ni en organisation som vill hjälpa till med det ni kan? Gå in på hallsverigeigang.se och läs mer.