Vi börjar närma oss slutet av pandemin och jag, Nanette Brink har fortsatt reflekterat kring ”pandemipotential”. Jag tror och hoppas att en stor pandemipotential är minskad ålderism.

Nanette-ålderism

Jag har funderat på det här med ålderism och de negativa konsekvenser som följer av detta märkliga fenomen. Blev inspirerad av en tråd på LinkedIn där det pratas om att ”inte missa guldgruvan”; 50+are. Kanske kommer vi i post-corona-land se en minskad ålderism som en effekt av gig-ekonomins framfart på ”giggandet”; där ofta kompetens och erfarenhet värderas högre än ålder? Till detta adderas även begynnande arbetskraftsbrist i vissa branscher. Kan detta bli en Pandemipotential för 40+are (tydligen så har ”fenomenet” krupit så pass långt ner i åldrarna)?

Jag läste undersökningen ”Så påverkar arbetssökandes ålder och kön chansen att få svar på jobbansökan” där forskarna, Magnus Carlsson, Linneuniversitetet och Stefan Eriksson vid Uppsala universitet, kunde visa att det redan i 40-årsåldern blir svårare att få jobb. I studien skickade man fler än 6 000 påhittade jobbansökningar till arbetsgivare som annonserat efter bland annat administratörer och säljare. Ju äldre påhittad ålder desto mindre chans att bli kontaktad visar rapporten. Helt sjukt!

Svenskt näringsliv har inte råd att exkludera en stor grupp erfarna och kompetenta människor som fortfarande har många år kvar i arbetslivet.

Tror ni, liksom jag, att gig-ekonomin kan ha en positiv effekt på ålderismen i Sverige?

Vill du outsourca din HR-funktion, anlita en interim HR eller behöver du stöd i ett projekt? Vi skräddarsyr alltid en lösning efter behov. 

Läs mer om hur vi jobbar här eller ring oss på 08 – 400 261 88 så bokar vi upp ett möte att lyssna in era behov.

Sweden HR group är ett konsultföretag som erbjuder den mest flexibla och moderna lösningen på alla era organisations och HR-relaterade områden, från strategi till praktiskt genomförande.

Vi skräddarsyr upplägg efter ert unika behov och har flexibiliteten att snabbt kunna skala upp eller ner i tid när behoven ändras.

Vi arbetar i team vilket ger våra kunder funktionen av en hel HR-avdelning – oavsett uppdragets storlek.

Vår breda kompetens och långa erfarenhet (från linjen och som konsulter) säkrar att vi alltid har fokus på affärsnyttan av det vi levererar. Hos oss får våra kunder helt enkelt den mest flexibla och moderna HR-lösningen. Vi kallar det framtidens HR.