Det var riktigt intressant att läsa Henrik Mitelmans analys om välstånd efter pandemin i DI – det kan ha att göra med mina positiva glasögon som jag vägrar ta av mig. Det var tydligen kosläpp på vissa Arla gårdar i lördags – kossor som sprang ut på grönbete. Vi kan även vi se ett liknande slags mänskligt kosläpp – ny-vaccinerade äldre syntes på restauranger och i stan. I Henriks analys kan vi även läsa om post-pandemipotential; i många branscher räknar man med att produktiviteten lyfter rejält kommande år – mest potential finns i en digitaliserad hälso- och sjukvård, följt av byggsektorn och detaljhandeln. Ur kris följer ofta innovation. Det är känt sedan länge.

Nanette gigekonomi

Vad blir då viktigt för ledare i dessa och andra uppåtgående branscher att ha med er när ni nu samlas kring er post-corona HR strategi och er uppgraderade employer branding strategi? Det är hög tid att definiera lessons learned, “fuck-ups” och framför allt möjligheter och potential! Här kommer ett par inspel kring vad jag tror kommer att krävas för att vara fortsatt relevant som företag i post-corona land:

Tio års digital utveckling har skett på nolltid 

  • Vår IT mognad och krav på digitala verktyg har accelererat – hur kan ert företag dra nytta av det?
  • Gig-ekonomins acceleration och effekter på hur vi organiserar arbete. Det blir fokus på kompetens – lojalitet och engagemang sitter i hjärtat inte i ett anställningsavtal.

Arbetsmiljöansvaret är ett vitt begrepp 

  • Ingen har väl missat att arbetsmiljöansvaret är fortsatt arbetsgivarens – men hur långt går det i praktiken? Hur ska ert företag ha det; likställa distansarbete med hemarbete vad gäller utrustning? Hur hanterar ni giggare?

Vikten av att bygga kultur

  • Människor behöver människor – relationer kan inte underskattas. Det går att hålla liv i dem digital men att bygga nya utan att ses är svårt.

Hybridledarskap

  • Förbereda era ledare inför hybridledarskapets utmaningar och vikten av tillitsfullt ledarskap som är det nya normala i post-corona-land.
  • Målstyrning och tydlig målsättning är en förutsättning för att övergå i ett tillitsbaserat ledarskap ”hos oss är målen så tydliga och etablerade och förankrade att du alltid vet vad du ska göra/vad som förväntas när du är framgångsrik att du kan utföra ditt arbete var du vill (nästan)”.

Det går fort nu. Vänta inte tills post-corona knackar på dörren. Var beredda!

Vill du outsourca din HR-funktion, anlita en interim HR eller behöver du stöd i ett projekt? Vi skräddarsyr alltid en lösning efter behov. 

Läs mer om hur vi jobbar här eller ring oss på 08 – 400 261 88 så bokar vi upp ett möte att lyssna in era behov.

Sweden HR group är ett konsultföretag som erbjuder den mest flexibla och moderna lösningen på alla era organisations och HR-relaterade områden, från strategi till praktiskt genomförande.

Vi skräddarsyr upplägg efter ert unika behov och har flexibiliteten att snabbt kunna skala upp eller ner i tid när behoven ändras.

Vi arbetar i team vilket ger våra kunder funktionen av en hel HR-avdelning – oavsett uppdragets storlek.

Vår breda kompetens och långa erfarenhet (från linjen och som konsulter) säkrar att vi alltid har fokus på affärsnyttan av det vi levererar. Hos oss får våra kunder helt enkelt den mest flexibla och moderna HR-lösningen. Vi kallar det framtidens HR.