Geeks driver sajterna Sweclockers.com och FZ.se. Målgrupperna är de galet insatta nördarna, som bland annat träffas för att diskutera sina intressen datorer, hårdvara och spel med likasinnade.

”2020 var ett märkligt år på många sätt och vi är lyckligt lottade som inte har blivit drabbade affärsmässigt. Snarare är det så att pandemin hjälpt oss en del. Människor jobbar hemma samtidigt som privatlivet är begränsat. De flesta har mer tid att ägna sig åt sina specialintressen och vi har ökat antalet aktiva medlemmar på sajterna men också antalet inlägg de skriver ”, säger Per Melander.

PER-melander-geeks-ab

Mitt i ett större förändringsarbete

Medlemmarnas engagemang och aktivitet är bolagets viktigaste KPIer och det innebär att annonsörerna måste vara relevanta och bidra till att öka engagemanget och aktiviteten på sajterna.

”Våra intäkter kommer till 99 procent från våra annonsörer och samarbetspartners och under 2020 blev vi betydligt bättre på att skapa samarbeten som väcker våra medlemmars engagemang”, säger Per Melander.

Att fokusera på medlemmarnas bästa istället för affären är resultatet av ett större förändringsarbete. Visionen är tydlig och förenklat innebär den att fokus på medlemmarna skapar en unictet som i sin tur utvecklar affären.

”Vi skapade en tydlig vision och plan för att genomföra den för några år sedan och utan den hade vi inte fått sådan utväxling på pandemin som vi faktiskt fått”, säger Per Melander.

Skapade en ny mötesstruktur

Hemarbete är ingen nymodighet för medarbetarna på Geeks utan det har alltid funnits möjligheter att jobba utanför kontoret. Djupa datorkunskaper samt ett teknikintresse utöver det vanliga underlättade också förändringen. När fysiska möten tvingades bli digitala gick det smärtfritt. Parallellt med det växte det ganska snabbt fram nya rutiner för dagliga avstämningsmöten på både på morgon och kväll. Det blev också viktigare att ha dem planerade och inbokade i kalendern när det inte gick att ses och snacka över skrivbordet längre.

”När vi jobbat hemma ett par månader blev det väldigt tydligt att vi saknade varandra och gemenskapen på kontoret. Efter sommaren tog vi därför ett omtag och var på kontoret måndagar och fredagar. Det funkade fram till i slutet på oktober när pandemin tog fart igen”, säger Per Melander.

Efter jul växte behovet av att träffas och prata med kollegorna igen och Per ringde runt för att få koll på hur alla mådde men också för att få tankar och synpunkter på hur de skulle kunna fixa behovet av att träffa varandra mer regelbundet.

”Att ses för att pyssla, leka eller bara ha digital AW hade ingen något behov av. Däremot ville majoriteten träffas om vi hade ett tydligt syfte med mötet, gärna kopplat till bolagets utveckling. Viktigast var att få prata med kollegorna som man inte redan hade digitala möten med i vardagen, utanför den egna arbetsgruppen”, säger Per.

En digital kick-off i början på 2021 fick bli starten på att ses digitalt hela bolaget och ett av huvudsyftena var alla skulle få träffa och prata med kollegor man normalt inte pratade med i vardagen.

”Vi la ner betydligt mer tid på att planera kick-offen än vad vi brukar göra, just för att få till bra och relevanta diskussioner mellan alla medarbetare, säger Per.

Resultatet blev två halvdagar med tvärfunktionella grupper som jobbade med frågeställningar som till exempel utmaningar det kommande året.

”Av totalt åtta timmar jobbade vi sju i grupp och det blev verkligen bra. Vi fick energin tillbaka och jag tror att vi alla hittade tillbaka till känslan att det är kul att jobba på Geeks och att vi är oslagbara tillsammans, säger Per.

Hur upplever du samarbetet med oss på Sweden HR Group?

”Jag har jobbat med en egen HR-avdelning i större bolag tidigare och nu har jag Sweden HR group. Ni finns där när jag behöver det. Jag har visserligen haft personalansvar i nästan 30 år men är i behov av att ha ett bollplank och några som är experter och uppdaterade på HR-området.”

Fakta om Geeks AB

Geeks Ab driver sajterna Sweclockers.com och FZ.se. Sweclockers är Sveriges största sajt om datorer och hårdvara och startade 1999. FZ drog igång redan 1996 och är Sveriges äldsta sajt om dator- och konsolspel.

Omsättning: 23,8 miljoner kr 2020

Antal anställda: 17 st

Vill du outsourca din HR-funktion, anlita en interim HR eller behöver du stöd i ett projekt? Vi skräddarsyr alltid en lösning efter behov. 

Läs mer om hur vi jobbar här eller ring oss på 08 – 400 261 88 så bokar vi upp ett möte att lyssna in era behov.

Sweden HR group är ett konsultföretag som erbjuder den mest flexibla och moderna lösningen på alla era organisations och HR-relaterade områden, från strategi till praktiskt genomförande.

Vi skräddarsyr upplägg efter ert unika behov och har flexibiliteten att snabbt kunna skala upp eller ner i tid när behoven ändras.

Vi arbetar i team vilket ger våra kunder funktionen av en hel HR-avdelning – oavsett uppdragets storlek.

Vår breda kompetens och långa erfarenhet (från linjen och som konsulter) säkrar att vi alltid har fokus på affärsnyttan av det vi levererar. Hos oss får våra kunder helt enkelt den mest flexibla och moderna HR-lösningen. Vi kallar det framtidens HR.