Vi fick förmånen att reflektera med vår kund Karin Nelsson, VD på undersökningsföretaget Demoskop. Karin har en inspirerande bakgrund med lång erfarenhet från VD-rollen och att fusionera bolag. Bland annat på Gallup och grundat näringslivstävlingen Guldeken. Idag kallas hon ”drottningen av opinionsmätningar”, som ständigt ger expertutlåtande i nyhetssändningarna. Senast var hon en av entreprenörerna bakom Inizio och 2019 stod det klart att hon blev ny VD när Inizio och Demoskop fusionerades sommaren 2019. En uppmärksammad fusion i branschen och i media. 

Knappt ett år in i uppdraget drabbades världen av pandemin– vilka insikter har Karin Nelsson fått och tar med sig från 2020? 

Att jobba mer digitalt skapar ett agilt arbetsätt

Vi var två bolag som just gått samman. En ny affärsplan var beslutad och i den hade vi redan planerat att gå starkt in i en digitaliseringsutveckling. Det mesta var redan planerat, som vi fick snabbspola under 2020.  

Vi utbildade oss snabbt att jobba via digitala kanalerfullt ut. Inte bara tekniskt – utan även hur man uppträder, presenteraranvänder ljud, bild, röst och fysik på bästa sätt. Det tar vi med oss framåt. Det har dels skapat en effektivitet och dels givit utrymme att jobba där man befinner sig. Vi behöver inte resa, vardagen kommer vara lugnare när vi otvunget kan umgås digitalt.  

Med det har vi förstått hur vi kan jobba ännu mer agiltVi kan vara snabbare och mer snabbfotade när vi hörs ofta och ha korta, effektiva möten.  

När vi inte suttit tillsammans har vi även var och en fått ta mer ansvar i sitt arbete, vilket skapat bredare arbetsinnehåll. Vilket i sin tur lett till att varje individ har bredare kompetens idag  och kan hantera mer själva i de projekt vi jobbar med. 

Otroligt nog har vi haft väldigt roligt också digitalt. Vi hade en jul-aw där vi firade framgångarna och många satt kvar långt in på kvällen och spelade gitarr.  

Transparens är ett floskelord som visat sig vara nyckeln

Jag har varit med om tuffa tider under lågkonjunkturer. Detta är och har varit något annat. Mycket svårt att veta hur beständigt det ska vara. Bolag, familjer, småbolag – nu har vi alla drabbats och behövt ställa om. Det är otroligt hur mycket man har hjälpts åt över branscher, gränser och befattningar. Jag upplever att man kunnat vara ännu mer ärlig och framförallt sårbara tillsammans. Jag har lärt känna människor jag aldrig skulle lärt känna annars. Det har varit väldigt fint att uppleva och det kommer jag ta med mig.  

Floskler som ”transparant ledarskap” har verkligen visat sig vara nyckeln. Att vara mycket öppen. Kunna fatta svåra beslut, snabba beslut och även berätta att ”detta är ett svårt beslut att fatta”. Även att kommunicera oftare. Jag har skrivit veckobrev och varje fredag så har vi utcheckning tillsammans alla kollegor. Det tar jag med mig – att visa sig mer som människa i ledarskapet. 

Vikten att ha mandat och ta beslut – hela vägen

Jag har bett och fått mandat av ledningen att ta beslut hela vägen – det har varit avgörande. Det är viktigt att fatta beslut och stå pall och säkra att man verkligen hittar kraft i genomförandet. Det har jag med mig sen innan. Även om jag måste erkänna att detta har varit den mest svåra period i min karriär och stundtals mycket ensamt.  

Några trick är att rensa huvudet – Tranebergsbron på cykel har varit min ventil. Också träna – jag tränar nästan varje dag – för att öka välbefinnandet och skingra tankarna. 

Och belöningen – en av de häftigaste att se är att nu – början av 2021 har bolaget vänt och det går bra. Vi har gått samman två bolag, byggt om hela organisationen och att se de medarbetare som klivit fram – och vuxit – är belöningenOch nu anställer vi. Det är häftigt och det har vi firat! 

Vad tycker Karin Nelsson om vårt samarbete?

Jag fick Sweden HR Group rekommenderad till mig. Jag klickar väldigt bra med Nanette. Hon är snabb. Hon vet precis vad jag menar – hon ger mig precis det jag behöver. Extremt effektivt att jobba med henne. Jag är jättenöjd – snabb och effektiv kvalificerad rådgivning. 

Vill du outsourca din HR-funktion, anlita en interim HR eller behöver du stöd i ett projekt? Vi skräddarsyr alltid en lösning efter behov. 

Läs mer om hur vi jobbar här eller ring oss på 08 – 400 261 88 så bokar vi upp ett möte att lyssna in era behov.

Våra konsulter har mångårig erfarenhet av att jobbat i HR- och chefsbefattningar (både strategiskt och operativt) vilket gör att vi snabbt tar oss in i verksamheten och levererar från dag ett. Vår breda kompetens och långa erfarenhet säkrar att vi alltid har fokus på affärsnyttan av det vi levererar.